Gode råd til optænding og brug af grillkul
Lad os lige slå noget fast med det samme: Man kan grille hele året rundt, så der er ingen grund til at grine ad dem, der forsøger sig med at grille i en pivende sne-blæst.
Så længe der ikke er optræk til decideret orkan eller snestorm, så kan du være sikker på, at en grill-entusiast har styr på sit udstyr til at vide, hvordan man griller i al slags vejr.
Det, man bare altid skal huske ved at grille, er, at man skal grille udenfor og ikke indenfor, da man ellers kan dø af kulilte-forgiftning, og i de færreste tilfælde når man at opdage det, før det er for sent.
Så den danske grillmester må ud i (næsten) al slags vejr, hvis vedkommende vil grille.
I nyere tid har der været stor diskussion om, hvorvidt det er bedst at grille med gas- eller kulgrill, men mange kendere vil mene, at den mere udbredte og klassiske grilltradition med grillkul altid vil give retten den ekstra sprødhed, om det så er kød, brød eller grøntsager, man griller.
Men på samme måde, som der er en del enighed om, at det er bedst med at grille med kul, er der også mange meninger om, hvordan men bedst muligt tænder sine grillkul, så man får den optimale varme at grille med fra kullene.
Visse grill-typer tænder deres grill med grillkul med tændbrikker af forskellig art. Nogle pjasker kullene til med tændvæske. Det er lidt en smagssag, hvordan man gør, og det kræver øvelse at tænde og vedligeholde kullene korrekt, så man udnytter varmen bedst.
Man kan også benytte en grillstarter til dette formål, hvilket gør det nemt at tænde ens grill, og så kan man lægge kullene på forskellige måder i grillen fra at fordele dem ligelidt, stable dem eller bygge en pyramide af dem, så man kan grille med forskellig intensitet på grillen.
Kullene skal, som man bekendt siger, være helt præcist varme for at grille bedst med, og den periode er ikke altid særligt lang – men grill-resultatet bliver godt!