Gode råd ved boligkøb

07 January 2021
Maya Hindsberg

Det er spændende at skulle købe en ny bolig, men især når man skal gøre det første gang, kan det være svært at vide, hvad der er op og ned. Man ved ikke nødvendigvis, hvilken rækkefølge man bør gøre tingene i, hvilke dokumenter der er vigtige, og hvilke ting der er værd at være opmærksom på, når du skal slå en handel af. Heldigvis er der råd at hente, og du kan evt. få hjælp fra en boligadvokat i København, eller fra det område du bor i.

Hvilken rækkefølge bør du gøre tingene i

Til at starte med, bør man ikke starte sin proces på boligsiden. Det er fristende, men det giver et dårligt udgangspunkt for forhandling. I stedet bør du starte ud med at gå en tur i banken og få et overblik over, hvor mange penge du har at gøre godt med. Derudover kan du overveje, om du vil bruge en ejendomsmægler.

Du skal dog være opmærksom på, at ejendomsmægleren ikke er på din side, men er der for at sikre, at sælgeren får den bedste aftale. Derfor bør du overveje, om du vil have en boligadvokat på din side. De kan nemlig hjælpe med at gennemgå alting og sikre, at dine interesserer bliver varetaget.

Vigtige dokumenter

Der er en række dokumenter, som er vigtige, at du bliver bekendt med, når du skal købe hus. Det er salgsopstillingen, som er en kort og præcis gennemgang af huset, med billeder og beskrivelser. Så er der købsaftalen, som er den kontrakt, du ender med at skrive under på, ejendomsdatarapporten, som giver dig et mere komplet overblik over boligen.

Derudover er der en tilstandsrapport, som giver dig et overblik over bygningens faktiske stand, energimærkningen, så du kan sammenligne boliger ud fra deres energimæssige stand, elinstallationsrapporten, ejerskifteforsikringen, skødet og refusionsopgørelsen. Hvis du har et bekendtskab til disse, har du en god ide om, hvad du skal kigge efter, når du køber bolig.

More articles