Alt hvad du skal vide om mammografi

03 July 2024
Jannik Hansen

editorial

Mammografi er en essentiel screeningsmetode, som har til formål at opdage brystkræft i de tidligste stadier, og potentielt redde liv gennem tidlig intervention. Statistikker viser, at når brystkræft opdages tidligt, er sandsynligheden for en vellykket behandling betydeligt højere.

Denne artikel vil guide dig igennem, hvad mammografi er, hvordan proceduren foregår, hvad du kan forvente, og hvorfor det er så kritisk for kvinders sundhed. Vi anbefaler også, hvor du kan få mammografi i København.

Hvad er mammografi?

Mammografi er en røntgenundersøgelse af brysterne, som bruges til at opdage tumorer og kalkforandringer, der kan indikere brystkræft. Metoden kan identificere tumorer, som endnu ikke kan mærkes, og kan derfor hjælpe med at opdage kræft tidligere end mange andre metoder. Der findes primært to typer mammografi: screening mammografi og diagnostisk mammografi.

Screening mammografi er rutinemæssig for kvinder uden symptomer, typisk fra 50-årsalderen og op efter, eller yngre for kvinder med øget risiko for brystkræft. Diagnostisk mammografi bruges til at undersøge kvinder, der har symptomer, såsom en palpabel knude i brystet, brystsmerte eller uforklarlige ændringer i brystvævet.

mammografi

Forberedelse og procedure

Når du forbereder dig til en mammografi, anbefales det, at du undgår deodorant, parfume eller pudder under armene eller på brysterne på dagen for undersøgelsen, da disse kan påvirke røntgenbillederne. Under selve proceduren vil en radiografsygeplejerske guide dig og placere dit bryst på mammografiapparatets plade. En anden plade vil herefter presse brystet ned for at flade vævet ud og sikre klare billeder. Processen kan føles ubehagelig og til tider smertefuld for nogle kvinder, men det varer kun kortvarigt. Det er vigtigt at stå så stille som muligt, imens billederne tages. Der tages normalt to billeder af hvert bryst fra forskellige vinkler for at give en så detaljeret visning som muligt.

Efter proceduren og resultater

Efter mammografien gennemgår en radiolog billederne for at identificere eventuelle abnormiteter. Hvis der findes noget usædvanligt, kan du blive kaldt ind til yderligere tests, såsom ultralyd eller en biopsy. Det er værd at bemærke, at ikke alle fund på en mammografi uden videre betyder, at der er tale om kræft; ofte er der tale om godartede forandringer. Resultaterne af en mammografi deles normalt med dig og din læge. I Danmark tilbydes kvinder mellem 50 og 69 år en screening mammografi hvert andet år som en del af det nationale screeningsprogram for brystkræft.

Mammografi i København

Hvis du har brug for yderligere information om mammografi, eller søger en kompetent og omsorgsfuld klinik til at få foretaget din mammografi, anbefales Røntgenklinikken Nørrevold (https://www.noerrevold.dk/). Her vil du møde et dedikeret team af fagfolk, der kan tilbyde professionel vejledning og støtte gennem hele processen. Besøg deres hjemmeside for at få mere at vide om deres tjenester og for at bestille en tid til mammografi. Vælg at tage hånd om din sundhed i dag og sikre dig den ro i sindet, som kommer med klarhed og tidlig indsats.

More articles