Forebyg karies og tandkødsbetændelse med regelmæssige besøg hos din tandlæge

09 november 2022
admin

editorial

Ønsker du at bevare dine tænder sunde og smukke – og fuldtallige – hele livet igennem? Så skal du søge at undgå tandsygdomme.

Hvilke tandsygdomme er de mest almindelige?

Karies er en form for tandforfald forårsaget af bakterier. Bakterierne producerer syrer, der æder af tændernes emalje og forårsager huller. Hvis emaljen er helt gennemtæret, vil tandlægen lappe den med en fyldning af plast materiale.

Gingivitis er en betændelse i tandkødet. Den skyldes ofte ophobning af plak på tænderne, som giver grobund for bakterier. Hvis gingivitis ikke behandles, kan det føre til parodontitis, en betændelse i det væv, der omgiver og støtter tænderne.

For at forebygge tandkødsbetændelse bør du opretholde en fornuftig mundhygiejne, og besøge tandlægen med jævn mellemrum for at rå efterset og renset tænder og tandkød.

Tandrensning anbefales hver sjette måned for at fjerne plak og tandsten fra tænderne. Under en tandrensning polerer tandlægen eller tandplejeren også tænderne og bruger tandtråd mellem tænderne.

tandlæge

Hvornår skal jeg have en tandkrone, og hvornår er det nødvendigt med et implantat?

En kunstig krone bruges til at erstatte en manglende tand eller til at dække en beskadiget tand. Kroner er fremstillet af forskellige materialer, herunder porcelæn, metal eller en kombination af begge dele.

Et tandimplantat er en kunstig tandrod, der er kirurgisk implanteret i kæbeknoglen for at støtte en tandprotese som f.eks. en krone, bro eller proteser.

Hvori består en rodbehandling – og hvornår er en sådan nødvendig?

En rodbehandling er nødvendig, når tandens pulpa, som indeholder nerver og blodkar, bliver inficeret. Pulpen fjernes, og rodkanalen fyldes med et inaktivt materiale for at forhindre yderligere infektion.

En rodbehandling udføres normalt af en tandlæge eller endodontist, som er en specialist, der behandler sygdomme i pulpa og tandrod. Proceduren udføres normalt under lokalbedøvelse. 

Du kan læse mere, og bestille tid til undersøgelse hos din tandlæge i Horsens, på beringhus.dk.

Flere Nyheder