Nyt om fedme og genetik

10 marts 2020
Astrid Pedersen
Nyt om fedme og genetik

Selv i en tid der er præget af såkaldt krops positivisme, føler det store flertal af overvægtige ikke at der er noget som helst positivt ved at være fed. Fedme og overvægt udgør en kæmpe helbredsmæssig risiko for såvel det enkelte individ som for folke sundheden.

Svær overvægt er medvirkende årsag til utroligt mange dårligdomme og lidelser som for eksempel hjerte kar sygdomme, problemer med kredsløbet, diabetes 2 (tidligere kendt under navnet gammelmands sukkersyge), problemer med knæ og hofteled, sygdomme i mave og tarm systemet samt endog visse former for kræft.

Samtidig er overvægtige mennesker udsat for stigmatisering i en sådan grad, at det kan føre til depression og endda selvmord, idet det kan virke ganske uoverskueligt at slippe af med de ekstra kilo. Og nu peger resultatet af mange undersøgelser på en sammenhæng mellem overvægt og særlige genetiske dispositioner – en opdagelse som kan – og bør – ændre vort syn på overvægt og fedme og på de mennesker, som lider herunder.

Kan gener kode for overvægt?

Denne forskning er ingenlunde sat i værk for at fratage overvægtige mennesker ansvaret for deres helbred, men for at tilvejebringe en dybere forståelse af dette mange facetterede problem. Overvægt og dens årsager varierer nemlig i høj grad fra person til person. Et individ, som er arveligt disponeret for overvægt i kraft af sine genetiske sammensætning vil være mere udsat for risikoen for at udvikle overgæt.

Dette betyder, at denne person kan holde samme diæt og aktivitets niveau som en jævnaldrende person af samme køn med men en anderledes arvelig disposition, og alligevel tage på. Således kan personer, som lider af overvægt, sagtens spise ok sundt og alligevel ikke formå at tabe de ekstra kilo. De nye undersøgelser kan hjælpe os til at forstå disse genetiske betingelser, og måske endda afhjælpe dem, så mennesker, som ønsker at opnå normal vægt, vil få nemmere ved at nå deres mål.

Læs mere om gener og sundhed på nyhedsposten.dk

Tjek også disse sider:

https://nyhedsposten.dk/
https://daglignyt.dk/
https://BombastiskLiv.dk/
https://DagligTale.dk/
https://EnVerdenAfNyheder.dk/
https://NyhedsPuljen.dk/
https://NyhedsPlus.dk/
https://SOLOHISTORIE.dk/
https://udmelding.dk/
https://lidtnyt.dk/
https://danskenews.dk/
https://anchornews.dk/

Flere Nyheder